
Yoga & Föräldraskap
Det är vårt ansvar som vuxna och förebilder att ge våra barn och ungdomar verktyg för att hantera påfrestningar i livet. Yoga är just ett sådant verktyg. Genom att yoga regelbundet lär vi känna oss själva och bygger upp en inre trygghet i en värld där allt snurrar allt fortare och kraven blir allt högre. Låt yogan bli en gemensam stund av närhet och värme för att stärka både familjebanden och er som individer.
När och varför yoga?
Det finns ingen egentlig tid för yoga, man bör dock inte ha ätit precis innan. Vissa tycker om att yoga på morgonen medan andra föredrar kvällen. Yoga kan skapa lugn eller hitta energi och stärka upp. Trötta, spända eller oroliga barn likväl som energiska, rastlösa och livliga barn har därför alla lika stort behov av yoga. Yoga kan ta plats i hemmet, skolan, naturen... Ni som familj är själv skapare utifrån era behov.
Barns utveckling
Så småningom kommer individen att gå från barn till att bli vuxen. Denna process börjar och tar olika tid från person till person. Likheten ligger i att vi alla behöver stöd i vår utveckling. Genom att ge yoga till ditt barn skapar du förutsättningar som får ditt barns självkänsla att växa då de genom yoga ges vetskapen av att kunna påverka sitt eget liv.
Barn mellan 0-11 år har olika behov. Stor utveckling sker i dessa år och därför är det otroligt viktigt att vi som föräldrar vet hur vi ska tillfredsställa dessa behov. Vi behöver förstå hur vi kan hjälpa barn i olika åldrar att grunda. Vi behöver också förstå vad som ligger i barnets fokus i de respektive åldrarna för att kunna bidra.
Man brukar säga att barn går från att vara barn till vuxen i åldern 12-19 år. I denna period läggs stort fokus på att klara sig själv rent praktiskt. Det är också nu som barnen utvecklar ett nytt förhållande till sin föräldrar. Vidare integreras sexualiteten till individen.
Den viktiga andningen
Alla barn är yogisar redan när de föds. De vet hur de ska göra för att andas rätt samt vilken kost de ska äta för att just deras kropp ska må bra. Andningen är det viktigaste verktyget vi har för att återhämta oss och varva ner. Av olika anledningar försvinner ofta dock den medfödda kunskapen om hur vi ska andas för att må som bäst. Forskning har visat att många barn redan vid tre års ålder har tappat sin naturliga andning. Som medveten vuxen kan du hjälpa till att förebygga detta.
Barn och stress
Forskning har visat på att barn redan som foster i mammans mage påverkas om hon upplever stress. Vi vet också idag att barn som utsätts för stress kan utveckla en rad sjukdomar. Detta innebär att vi måste ta stress på fullt allvar och göra vad vi kan för att eliminera den. Stress är för människan helt naturligt men vi behöver erbjuda möjligheter för barn att hitta balans. Symtomen för stress kan bland annat vara magont, huvudvärk, trötthet, ångest och sömnsvårigheter. Läs mer om att hantera stress här!
Nervsystemet
När vi pratar om nervsystemet ur en yogisk synvinkel syftar vi till uthålligheten på alla plan; fysiskt, emotionellt och mentalt. Vi behöver ett starkt nervsystem för att kunna leva fullt ut. Saker som t ex skärmtid gör vårt nervsystem svagare. Genom olika andningsövningar stärker och balanserar vi nervsystemet. Det är också det mest effektiva redskapet för att minska stress.
Skärmtid
Undersökningar visar på att barn mellan 9 - 12 år ser på tv varje dag. Vi vet också att internetanvändningen konstant ökar. Vår hjärna är utformad till att vilja lösa problem och därför är ofta spel gjorda efter detta behov då det får oss att vilja spela vidare. Genom att vi ibland vinner när vi spelar aktiveras hjärnans belöningssystem och även detta får oss att vilja spela igen. Detta kan komma att påverka andra behov som att äta och sova som vidare leder till ohälsa.
Yoga och inlärning
Barn och ungdomar behöver röra på sig för att kunna lära bättre. Fler och fler lärare använder sig av yoga i klassrummet för att gynna lärprocessen. Eftersom yoga ökar koncentrationen samtidigt som den eliminerar stress kan den vara ett av våra mest kraftfulla redskap i syfte för att lära. Stress förekommer dock även utanför skolan. Därför kan yogans gynnsamma effekter även verka flitigt utanför skoltid. Läs mer om yoga i skolan här!
”The answers you seek never come when the mind is busy, they come when the mind is still.”